Bezpečnost potravin

Nákaza bakterií Salmonella Agona zřejmě souvisí s potravinami určenými k přímé spotřebě

Vydáno: 1. 8. 2018
Autor: KM EFSA

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal rychlé hodnocení nákaz způsobených bakterií Salmonella Agona.

Pět evropských zemí ohlásilo celkem 147 osob infikovaných kmeny Salmonella Agona, přičemž 122 případů se vyskytlo od počátku roku 2017 a zbývajících 25 v rozmezí let 2014 až 2016.

Počet hlášených postižených osob v jednotlivých zemích je následující: Spojené království (129), Finsko (15), Dánsko (1), Německo (1) a Irsko (1).  

Na základě dostupných informací odborníci z úřadů EFSA a ECDC naznačili, že zdrojem infekce mohou být výrobky určené k přímé spotřebě, jako jsou saláty a sendviče, které obsahují okurky a byly připraveny ve Spojeném království. Zatím se však nepodařilo určit konkrétní místo ve výrobním řetězci, kde došlo ke kontaminaci. 

Odborníci varovali, že dokud nebude identifikován zdroj infekce a konkrétní místo kontaminace ve výrobním řetězci, mohou se objevit nové případy.

 

Zdroj: EFSA


Foto: Shutterstock