Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nadlimitní koncentrace umělých barviv ve zmrzlinách do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv
Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Nadlimitní koncentrace umělých barviv ve zmrzlinách

Vydáno: 2.6.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Světluše Bodoková
Vyšší obsah barviva může nepříznivě působit na alergiky a negativně ovlivnit imunitu.
Jihomoravští hygienici budou v letošní turistické sezoně kontrolovat prodejce pečených kuřat a dalšího teplého masa a zmrzlináře. Chtějí se zaměřit hlavně na pulty s teplým jídlem v supermarketech a na čerpacích stanicích a na prodejce zmrzlin, kteří si ji připravují sami. Hygienici zjistili, že část zmrzlinářů používá v nedovolených koncentracích umělá barviva.
Hygienici kvůli podezření na nevyhovující složení zmrzlin provedli několik předběžných testů. Analyzovali 12 vzorků zvlášť sytě vybarvené zmrzliny Čtyři vzorky nevyhověly. Výrobci do lahůdky přimíchali buď více syntetického barviva, než povolují normy, nebo použili u nás nepovolenou látku.
Vyšší obsah barviva může nepříznivě působit na alergiky a hlavně u dětí může negativně ovlivnit imunitu. Nejvíce barviv obsahovaly červeně zabarvené zmrzliny, jako je třešňová nebo višňová, naopak u sytě zelených pistáciových ani výrazně modrých takzvaných šmoulových zmrzlin hygienici nadlimitní množství ani nepovolené substance nezjistili.
Loni hygienici při více než 1000 kontrolách uložili pokuty za 150.000 korun a dvě provozovny zavřeli.


Zdroj: vetweb.cz, 02.06.2009

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018