Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Mýty a fakta o cholesterolu do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Mýty a fakta o cholesterolu

Vydáno: 1.2.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Je popsán metabolismus cholesterolu a jeho doporučené krevní hladiny. Tvrzení, že snížení hladiny cholesterolu je příčinou rakoviny a snižuje tvorbu serotoninu, nemá reálný základ.
            Cholesterol patří mezi důležité výživové faktory, které při přiměřeném příjmu plní důležité životní funkce, v nadbytku jsou ale rizikové. Rámcově je popsán metabolismus cholesterolu a doporučené krevní hladiny cholesterolu i jeho HDL frakce. Značná pozornost je věnována možnostem ovlivnění krevních tuků výživou, zejména vhodným výběrem konzumace různých tukových složek, které mohou mít negativní, ale i pozitivní nebo neutrální vliv na cholesterolemii. Je naznačen mechanismus působení různých tuků a jsou uvedena výživová doporučení týkající se jejich spotřeby. Na hladinu cholesterolu výrazně působí i vláknina a fytosteroly. Autor na závěr vyvrací dva mýty, spojené s cholesterolem. Neprokázalo se tvrzení, že snížení hladiny cholesterolu způsobuje rakovinu, ale platí, že při onemocnění rakovinou může dojít ke snížení cholesterolemie. Rovněž neplatí tvrzení, že nízká hladina cholesterolu vede v důsledku snížení tvorby serotoninu u starších osob k depresím až sebevraždám.
 
Stránský, M.: Mýty a fakta o cholesterolu. Výživa a potraviny, 62, 2007, č. 1, s. 12 – 13
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018