Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Mykotoxiny v potravinovém řetězci do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Mykotoxiny v potravinovém řetězci

Vydáno: 26.1.2008
Tisk článku
Sborník referátů z workshopu, který se uskutečnil v roce 2006 v USA. Akce podporovaná OECD.
V roce 1979 byl spuštěn program vědecké spolupráce OECD zaměřený na management biologických zdrojů. Uvedený program “Biological Resource Management” se v současné době zaměřuje na tři specifické oblasti, a to:

1. problematika přírodních zdrojů,
2. udržitelnost v praxi,
3. potravinový řetězec.

Mezi dvě hlavní aktivity programu vědecké spolupráce patří:
– podpora výměny expertů (doktorandů na období 26 týdnů),
– sponzorování a kosponzorování workshopů zaměřujících se na prioritní problematiky v příslušné oblasti.

V návaznosti na tento program (téma 2 a 3) se uskutečnil v Omaka (Nebraska, USA) ve dnech 29. 11.–1. 12. 2006 pod názvem “Mycotoxins from the Field to the Table” workshop, který se věnoval problematice mykotoxinů v celém potravinovém řetězci, tj. od pěstování surovin na poli až po pokrm na talíři. Program obvykle sponzoruje realizaci 6–8 workshopů za rok. Všechny informace týkající se tohoto programu se nacházejí na internetové adrese OECD.
K organizování workshopu věnovaného problematice mykotoxinů v celém potravinovém řetězci došlo proto, že se mykotoxiny staly klíčovým problémem všech úseků potravinového řetězce. Mykotoxiny jsou sekundární metabolity hub. Na základě své struktury mohou vykazovat celou řadu nežádoucích účinků.
 
Speciální vydání časopisu International Journal of Food Microbiology 119, 2007, č. 1-2 je sborníkem příspěvků z uvedeného workshopu.
 
Pozn.: Uvedený časopis je ve fondu knihovny ÚZPI (ZPK).
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021