Bezpečnost potravin

Můžeme se spolehnout, že ekologičtí zemědělci nepoužívají pesticidy?

Vydáno: 20. 4. 2009
Autor:

Redakční test iDnes.

Můžeme se skutečně spolehnout, že ekologičtí zemědělci nepoužívají pesticidy, tedy chemické látky určené k ošetřování rostlin? Právě na to se zaměřil redakční test, v němž se proti sobě postavily bio a "nebio" verze jablek, rajčat, paprik a mrkve. Souboj dopadl jednoznačně vítězně pro bio.
 
Množství pesticidů zjišťovali odborníci v Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
 
Z jedenácti vzorků biopotravin jich devět neobsahovalo ani stopu po pesticidu, přesně tak, jak to má být v ekologickém zemědělství, kde se pesticidy používat nesmějí. Narazili jsme jen na dvě výjimky: izraelská rajčata obsahovala přírodní pesticid, který mohou bio pěstitelé používat, a byla tedy v pořádku. Ve španělských biopaprikách však byly zbytky fungicidu (syntetického prostředku proti plísním), třebaže ve stopovém (téměř nezaznamenatelném) množství.
 
 
 
 
Výsledky testu včetně infografiky, co obsahuje největší množství pesticidů najdete na adrese