Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Může řepka nahradit zdravý omega 3 rybí tuk - bude Česko velkoproducent EPA - DPA - DHA? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Může řepka nahradit zdravý omega 3 rybí tuk - bude Česko velkoproducent EPA - DPA - DHA?

Vydáno: 12.9.2019
Tisk článku
Autor: SZÚ, CZVP
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Ví se již určitou dobu, že volně žijící ani uměle chované ryby nemohou pokrýt nutriční doporučení lidstva - jíst alespoň dvě porce tučných severských ryb týdně. Obsahují totiž cenné látky pro naše zdraví - mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (EPA, DPA, DHA). Světlo na konci tunelu představuje  nově vyvinutá řepka firmy Cargill (USA). Poskytuje alternativní zdroj omega-3 s dlouhým řetězcem, který by mohl snížit poptávku po světové rybí populaci za účelem zlepšení její udržitelnosti a zároveň uspokojit rostoucí poptávku spotřebitelů třeba po lososech vhodných pro naše zdraví zdraví. Tahle řepka poskytuje údajně stejné výhody z hlediska obsahu omega 3 mastných kyselin. Kdy se objeví v praxi? Budou proti ní vznikat protesty? 

Nová řepka firmy Cargill s EPA - DPA - DHA mastnými kyselinami - video (EN)

První měření tzv. omega 3 indexu (tj. poměr EPA+DPA+DHA proti celkovému obsahu mastných kyselin v buněčných membránách lidských erytrocytů) v ČR nejsou rozhodně optimální. Můžeme třeba závidět Japoncům nebo jiným přímořským národům. Index je plněn pouze z necelých 50%. Je to jeden z důvodů plošného rozvoje zánětlivých onemocnění ve vyšším věku, který stojí zdravotnictví a pacienty samotné, nepředstavitelné peníze. Nezávislí odborníci odhadují náklady na cca 500 - 600 miliard Kč ročně (odhad z roku 2014). Ale hlavně - jsou tato onemocnění nepříjemná pro nemocného člověka samotného. Pomůže nám tato nová řepka v blízké budoucnosti? Změní se využití rostlinných olejů v dietě? Pomůže to alespoň zčasti zmírnit rozsah těchto onemocnění? To je přeci vzrušující perspektiva, viditelný přínos vědy a naděje alespoň pro naši mladší generaci a děti.

 

J.Ruprich, CZVP Brno 

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018