Bezpečnost potravin

Může řepka nahradit zdravý omega 3 rybí tuk – bude Česko velkoproducent EPA – DPA – DHA?

Vydáno: 12. 9. 2019
Autor: SZÚ, CZVP

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Ví se již určitou dobu, že volně žijící ani uměle chované ryby nemohou pokrýt nutriční doporučení lidstva – jíst alespoň dvě porce tučných severských ryb týdně. Obsahují totiž cenné látky pro naše zdraví – mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (EPA, DPA, DHA). Světlo na konci tunelu představuje  nově vyvinutá řepka firmy Cargill (USA). Poskytuje alternativní zdroj omega-3 s dlouhým řetězcem, který by mohl snížit poptávku po světové rybí populaci za účelem zlepšení její udržitelnosti a zároveň uspokojit rostoucí poptávku spotřebitelů třeba po lososech vhodných pro naše zdraví zdraví. Tahle řepka poskytuje údajně stejné výhody z hlediska obsahu omega 3 mastných kyselin. Kdy se objeví v praxi? Budou proti ní vznikat protesty? 

Nová řepka firmy Cargill s EPA – DPA – DHA mastnými kyselinami – video (EN)

První měření tzv. omega 3 indexu (tj. poměr EPA+DPA+DHA proti celkovému obsahu mastných kyselin v buněčných membránách lidských erytrocytů) v ČR nejsou rozhodně optimální. Můžeme třeba závidět Japoncům nebo jiným přímořským národům. Index je plněn pouze z necelých 50%. Je to jeden z důvodů plošného rozvoje zánětlivých onemocnění ve vyšším věku, který stojí zdravotnictví a pacienty samotné, nepředstavitelné peníze. Nezávislí odborníci odhadují náklady na cca 500 – 600 miliard Kč ročně (odhad z roku 2014). Ale hlavně – jsou tato onemocnění nepříjemná pro nemocného člověka samotného. Pomůže nám tato nová řepka v blízké budoucnosti? Změní se využití rostlinných olejů v dietě? Pomůže to alespoň zčasti zmírnit rozsah těchto onemocnění? To je přeci vzrušující perspektiva, viditelný přínos vědy a naděje alespoň pro naši mladší generaci a děti.

 

J.Ruprich, CZVP Brno 

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock