Bezpečnost potravin

Mořské plody a zdraví 2008

Vydáno: 24. 4. 2008
Autor:

Konference, která se uskuteční ve dnech 13.–15. května 2008 v Bergenu (Norsko).

WHO a vlády mnoha zemí podporují aktivity, které vedou ke snižování onemocnění dávaných do souvislosti se špatným životním stylem. Na tato onemocnění má rovněž vliv kvalita stravy. V četných vědeckých studiích se prokázalo, že pravidelná konzumace potravin mořského původu přináší potenciální zdravotní prospěch.
Ačkoliv potraviny mořského původu obsahují řadu esenciálních nutričních faktorů, mohou obsahovat také sloučeniny potenciálně škodlivé lidskému zdraví, které se do potravin dostávají ze znečištěného životního prostředí.
 
Při poskytování informací spotřebiteli je třeba brát do úvahy pozitivní i negativní sloučeniny vyskytující se v potravinách mořského původu. Této problematice se bude věnovat konference, kterou organizuje ve dnech 13.–15. května 2008 Norská vláda (Ministerstvo pro rybolov a pobřežní záležitosti). Za vědecký program je odpovědný Národní ústav pro výživu a výzkum potravin mořského původu (National Institute of Nutrition and Seafood Research, NIFES). Program konference je k dispozici v příloze. Na konferenci se lze zaregistrovat do 5. května 2008 zde.
 
 
Zdroj: NIFES

Pozn.: Problematice analýzy rizika a prospěchu potravin se věnovalo 6. vědecké kolokvium EFSA