Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Modrým světlem proti tvorbě mykotoxinů a růstu plísní do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Modrým světlem proti tvorbě mykotoxinů a růstu plísní

Vydáno: 18.8.2010
Tisk článku
Působením části spektra viditelného světla lze poškodit životní rytmus plísní a potlačit tak jejich růst nebo tvorbu mykotoxinů.

V rámci projektu EU „Nové strategie pro celosvětové snížení mykotoxinů v řetězci potravin a krmiv (Novel strategies for worldwide reduction of mycotoxins in foods and feed chain) řeší  Max-Rubner Institut-Německý spolkový institut pro výživu a potraviny možnost potlačení růstu plísní a tvorby mykotoxinů působením části spektra viditelného světla. Vzhledem k tomu, že plísně jsou široce rozšířené, není většinou možné je z potravin a krmiv odstranit nebo zcela inaktivovat. Výzkumníci se pokoušejí využít skutečnost, že působením modrého světla s vlnovou délkou 450 nm se poškodí životní rytmus plísní (např.  Penicillium a Aspergillus) tak, že  přestanou vytvářet toxiny, a v nejlepším případě dojde i k podstatnému pozastavení růstu  a poškození spor. Bohužel, jsou různé druhy plísní různě citlivé na různé světlo. Např. fusarie – typické plísně obilovin reagují zvýšenou tvorbou pigmentů (jako je karoten) chránících proti světlu.

Pokud by bylo možné praktické využití tohoto principu (nejedná se o UV-záření), znamenalo by to velký úspěch v boji proti plísním. Výzkum je však teprve na počátku.


Dtsch. Lebensm. Rdsch, 106, 2010, č. 6, s. 288-289

Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021