Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Modrající mozarela stažena z trhu do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Modrající mozarela stažena z trhu

Vydáno: 6.8.2010
Tisk článku
V Itálii a Slovinsku byla stažena z trhu mozarela dovezená z Německa, která na vzduchu modrá. Závada je způsobena bakteriemi Pseudomonas z provozní vody. Zdravotní riziko je nízké.

Na trhu v Itálii  a Slovinsku se objevila mozarela od bavorského výrobce, která po vystavení vzduchu mění barvu na modro. Na problém bylo poprvé upozorněno v rámci systému rychlého varování italskými úřady. Do Itálie a odtud do Slovinska bylo  z Německa dodáno kolem 70 000 t závadného sýra. Nejprve se předpokládalo, že se závadný sýr v jiných zemích nevyskytl, ale dodatečně bylo zjištěno, že byl vyvezen i do Francie, Běloruska a Ruska. Byla učiněna veškerá opatření pro stažení produktu z trhu.

Inspektoři Potravinového a veterinárního úřadu zkoumali provozní hygienu u výrobce, a předpokládá se, že závada je způsobena bakteriemi Pseudomonas tolaasii a P. libanensis, které byly přítomny ve větším množství a pocházely z vody. (Podle některých teorií  je modrání způsobeno přítomností mědi, niklu a olova ve zpracovávaném mléce.) Výroba v bavorské mlékárně Milchwerk Jäger byla Evropskou komisí pozastavena, dokud nebyla zajištěna náprava.

Podle odborníků však se jedná o bakterie znamenající jen nízké riziko. Bakterie se množí při nízkých teplotách. Doporučuje se opatrnost při stanovování doby použitelnosti produktu a spotřebitelé by měli sýr skladovat nejvýše při +7 ºC.


EU Food Law, 2010, č. 442 , s. 10

EU Food Law, 2010, č. 444 ,s. 12-13

Blue mozzarella bacteria not harmful to humans, said Germany

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021