Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Modifikace erozivního potenciálu jablečné šťávy mléčnými složkami do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Modifikace erozivního potenciálu jablečné šťávy mléčnými složkami

Vydáno: 25.11.2010
Tisk článku
Přídavek vápenatých solí (fosforečnanu nebo laktátglukonátu  vápenatého) snižuje negativní vliv na zubní sklovinu.

Nadměrná konzumace nápojů obsahujících kyseliny je spojena se zvýšeným rizikem poškození zubů. Naproti tomu mléko vykazuje anti-erozivní účinky. Aby se mohly erozivní účinky snížit, zjišťoval se vliv přidané vápenaté soli. Byla použita jablečná šťáva (85%) s CaP nebo s Ca-laktátglukonátem. Jako negativní a pozitivní kontrola byla použita jednak deionizovaná voda, jednak kyselina citronová (2%) . Celkem bylo testováno 14 – 16 vzorků zubní skloviny, která byla do výše uvedených roztoků ponořena na dobu 1 h.  U kyseliny citronové došlo k 100% erozi, u samotné jablečné šťávy 68,8%, u šťávy s přídavkem CaP jen 6,7% a s CaLG nebyla eroze vůbec viditelná.


Milchwissenschaft, 65, 2010, č. 4, s. 418-421

Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018