Bezpečnost potravin

Mléko chrání baktérie před antibiotiky

Vydáno: 12. 1. 2009
Autor:

Bakteriální zárodky mohou společně s mlékem vytvořit ve vemeni ochranný biofilm, proto často nepůsobí antibiotika na zánět mléčné žlázy optimálně.

Léčba mastitidy se stále ještě potýká s různými komplikacemi. Jeden z možných důvodů toho nepříznivého jevu objevili portugalští vědci z univerzity v Lisabonu. Vědci zjistili, že choroboplodné bakteriální zárodky mohou společně s mlékem vytvářet biofilm.
Tato biologická ochranná vrstva znecitliví baktérie vůči působení nízko dávkovaných antibiotik a současně také vůči působení přirozených obranných sil postiženého zvířete.
 
Touto obrannou strategií disponují různé druhy stafylokoků. Vědci testovali účinnost jejich obrany vůči standardním účinným látkám mj. penicilinu a gentamycinu.
 
V současné době se portugalští vědci snaží stanovit optimální koncentraci účinných látek, které by dokázaly potlačit tvorbu biofilmu.
 
Milch schützt Bakterien vor Antibiotika
DLG-Mitteilungen, 2008, č. 11, s. 10