Bezpečnost potravin

Mléko a mléčné výrobky

Vydáno: 6. 2. 2007
Autor: pospisilova

Zdroj: Ing. C. Perlín

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní skupiny potravin v naší geografické oblasti již po dlouhou dobu. Je to komplexní potravina, obsahující všechny tři základní živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy), prakticky celé spektrum vitaminů (s výjimkou vitaminu C), je důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a dalších důležitých minerálních látek. Zpracování umožňuje jednotlivé složky oddělovat (tuky, ale i bílkoviny a sacharidy – mléčný cukr laktózu), vytvářet výrobky tekuté, fermentované, roztíratelné, sypké i tuhé a především rozmanité chuti. To je také důvodem proč se mléčné výrobky uplatňují ve všech věkových vrstvách naší populace.    
Základním předpokladem, aby mléko a mléčné výrobky nebyly rizikovou potravinou, je to, že celé produkční a zpracovatelské postupy musí odpovídat hygienickým požadavkům. Kontrolu zajišťuje stát svými orgány (hygienická služba, potravinová  inspekce, veterinární služba atd.). Pokud výrobek vyhoví předepsaným požadavkům, pak pro zdravého spotřebitele nehrozí žádné riziko při spotřebě.
Nelze říci, že spotřeba mléka a mléčných výrobků je úplně bez rizik. Tato rizika jsou ale spojena se spotřebou kterékoliv potraviny. K jejich eliminaci směřují hygienická  opatření a výživová doporučení.