Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Mléko a mléčné výrobky do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Mléko a mléčné výrobky

Vydáno: 6.2.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Zdroj: Ing. C. Perlín
Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní skupiny potravin v naší geografické oblasti již po dlouhou dobu. Je to komplexní potravina, obsahující všechny tři základní živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy), prakticky celé spektrum vitaminů (s výjimkou vitaminu C), je důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a dalších důležitých minerálních látek. Zpracování umožňuje jednotlivé složky oddělovat (tuky, ale i bílkoviny a sacharidy – mléčný cukr laktózu), vytvářet výrobky tekuté, fermentované, roztíratelné, sypké i tuhé a především rozmanité chuti. To je také důvodem proč se mléčné výrobky uplatňují ve všech věkových vrstvách naší populace.    
Základním předpokladem, aby mléko a mléčné výrobky nebyly rizikovou potravinou, je to, že celé produkční a zpracovatelské postupy musí odpovídat hygienickým požadavkům. Kontrolu zajišťuje stát svými orgány (hygienická služba, potravinová  inspekce, veterinární služba atd.). Pokud výrobek vyhoví předepsaným požadavkům, pak pro zdravého spotřebitele nehrozí žádné riziko při spotřebě.
Nelze říci, že spotřeba mléka a mléčných výrobků je úplně bez rizik. Tato rizika jsou ale spojena se spotřebou kterékoliv potraviny. K jejich eliminaci směřují hygienická  opatření a výživová doporučení.   
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021