Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Mléčné výrobky mohou mít spojitost s Parkinsonovou chorobou do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Mléčné výrobky mohou mít spojitost s Parkinsonovou chorobou

Vydáno: 6.5.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Nejnovější studie naznačuje, že existuje vzájemná spojitost mezi konzumací mléčných výrobků a rizikem vývoje Parkinsonovy nemoci, a to především u mužů.
Analýza údajů získaných v rámci nutriční kohortové studie CPS II (Cancer Prevention Study, rozsáhlý výzkum prováděný Americkou společností pro rakovinu, ACS, jehož cílem bylo šetření dopadu environmentálních faktorů a životního stylu na etiologii rakoviny u rozsáhlé skupiny amerických mužů a žen) naznačila, že existuje vzájemná spojitost mezi konzumací mléčných výrobků a rizikem vývoje Parkinsonovy nemoci. Silná vazba byla pozorována především u mužů. Výzkumníci z US National Institute of Environmental Health Science ve spolupráci se skupinami pracovníků dalších zainteresovaných amerických pracovišť analyzovali data získaná sledováním 57 689 mužů a 73 175 žen v průběhu let 1992 až 2001. Během výzkumu došlo u 250 mužů a 138 žen k vývoji Parkinsonovy choroby. Meta-analýza všech prospektivních studií potvrdila mírně zvýšené riziko vývoje Parkinsonovy choroby u osob s vysokou konzumací mléčných výrobků. Kupříkladu u mužů s extrémně vysokou spotřebou mléčných výrobků se může riziko zvýšit až o 80 %, u žen je toto riziko výrazně nižší, zhruba kolem 30 %. Souhrnně bylo konstatováno, že provedená analýza potvrdila předchozí výzkumy naznačující spojitost mezi spotřebou mléčných výrobků a Parkinsonovou chorobou, ovšem k tomu, aby byl objasněn mechanismus tohoto účinku je třeba v těchto výzkumech pokračovat. Práce byla publikována v časopisu American Journal of Epidemiology, 2007 165 (9):998-1006. Více informací na adrese
http://www.rssl.com/OurServices/FoodENews/NewsLetter.aspx?ENewsletterID=206#1
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018