Bezpečnost potravin

Miracle fruit neboli zázračné ovoce

Vydáno: 6. 1. 2009
Autor:

Plody tohoto ovoce obsahují látku miraculin, která způsobuje, že i kyselé potraviny chutnají sladce.

Nechutná vám kyselé ovoce? Nebo rádi experimentujete? Pak by vás jistě zaujalo Miracle fruit (v překladu zázračné ovoce). Plod tohoto keře připomíná větší brusinku, která po požití zmámí vaše chuťové pohárky tak, že sníte i celý citrón. Ten totiž bude chutnat sladce.
 
Miracle fruit obsahuje látku miraculin, která způsobí, že všechny potraviny obsahující kyseliny chutnají sladce. Jak je možné, že miraculin zmate jazyk? Chuťové pohárky na jazyku rozeznávají kyselou, hořkou, slanou a sladkou chuť. Právě miraculin aktivuje pohárky reagující na sladkost, a proto nevnímáme přirozenou kyselou chuť potraviny. O vnímání kyselosti ale trvale nepřijdete – účinek trvá jen hodinu.
 
Druh s botanickým názvem Synsepalum dulcificum pochází z Afriky, ale ve světě se ještě nerozšířil. Jeho pěstování vyžaduje tropické teploty, proto ho lze u nás pěstovat jen ve skleníku.
 
Kde sehnat Miracle fruit?

Miracle fruit je v Evropě nedostatkovým zbožím. Obtížně se pěstuje a plod se po utržení z keře rychle kazí. K sehnání jsou ale tabletky s látkou miraculin. Chutově připomínají klasické rozpustné vitaminy a účinky mají stejné jako samotný plod. Zpravodajský server iDNES uvádí, kde lze tablety zakoupit. Pozor! Nejedná se o doplněk stravy, ani o vitaminové tablety.

Zdroj: iDNES