Bezpečnost potravin

Mimořádná kontrola přítomnosti antibiotik v kuřatech z Polska

Vydáno: 3. 7. 2013
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 2. 7. 2013.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila v minulých dnech mimořádnou kontrolní akci v prodejní síti se zaměřením na obsah reziduí antibiotik v drůbeži, zejména v kuřecím mase původem z Polska. SZPI tak reaguje na zjištění dozorových orgánů na Slovensku a na zprávy z polských médií, která přinesla informaci, že řada drůbežích farem v Polsku používá farmaka nelegální v Evropské unii (EU), nebo legální farmaka používá způsobem, který nezaručí, že koncentrace reziduí antibiotik ve výsledném produktu vyhoví zákonným limitům
Kontrola se v první fázi zaměřuje na screening (zjišťování přítomnosti) vybraných druhů antibiotik a dalších vybraných účinných látek. Při prokázání přítomnosti inspekce provede kvantitativní analýzu, která určí, jestli naměřená koncentrace odpovídá právním předpisům. Léčebná účinná látka metronidazol není v EU povolena, protože vedle antibiotických má i stimulační růstové účinky. Ostatní sledované látky jsou v potravinářství legální za předpokladu správného dávkování a dodržení ochranné lhůty – léčivo není zvířeti podáváno po definovanou dobu před porážkou tak, aby koncentrace reziduí antibiotik nepřesáhla povolenou hranici.
Kontrola sortimentu chlazených a mrazených kuřat nabízených v maloobchodě se soustředí zejména na regiony sousedící s Polskem. Vedle maloobchodních prodejen inspekce prověřuje i zboží z pojízdných prodejen a tzv. přímý dovoz z Polska určený k maloobchodnímu prodeji.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj:  SZPI