Bezpečnost potravin

Mikročástice s vitamíny mohou vylepšit běžné potraviny

Vydáno: 19. 12. 2022
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Mít dostatečný přísun vitamínu nemusí být úplně jednoduché. Nová technologie umožňuje smysluplně přidávat vitamíny do běžných jídel. Tým MIT vytvořil polymerové mikročástice s vitamínem A, které je možné přidat například do mouky. Přečkají skladování i vaření a dopraví svůj náklad do těla strávníka.

Kredit: Ruojie Zhang, Shahad Alsiari, David Mankus, Margaret Bisher, Abigail Lytton- Jean, Robert Langer, Ana Jaklenec. Koch Institute at MIT.Nedostatek vitamínu A může vést k závažným zdravotním komplikacím, například v imunitním systému. Může způsobit i slepotu. Pokud se přidává do potravin, nevydrží dlouho v aktivní formě a přínos z takového jídla je pak zcela zanedbatelný. Tým MIT, který vedla Ana Jaklenecová dokázal vitamín A ochránit takovým způsobem, že se z něj stal účinný přídavek do potravin.

Jak říká Jaklenecová, vitamín A je velmi významná složka výživy. Zároveň má ale dost nestabilní molekulu. S kolegy chtěli vitamín A v aktivní formě dostat do potravin, jako jsou kostky bujónu nebo mouka, a zajistit, aby vydržel skladování i vaření tak, že zůstane biologicky aktivní a bude po snězení vstřebán.

Klíčovou součástí zmíněných mikročástic je polymer BMC (Basic Methacrylate Copolymer), s nímž měli badatelé zkušenosti z dřívějších podobně zaměřených výzkumů. Navíc je tato látka schválená americkou agenturou FDA jako složka léků a potravinářských doplňků. Rovněž je považována za bezpečnou.

Badatelé vytvořili mikročástice obsahující BMC a vitamín A, jejichž velikost byla 100 až 200 mikronů. Následně je obalili tukem, aby se neslepovaly k sobě. Mikročástice obstály v testech, v nichž vydržely UV záření, vysoké teploty i vařící vodu.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Ruojie Zhang, Shahad Alsiari, David Mankus, Margaret Bisher, Abigail Lytton- Jean, Robert Langer, Ana Jaklenec. Koch Institute at MIT.

Více informací naleznete zde: Vitamin-packed particles could help make food more nutritious (newatlas.com)

 

Zdroj článku: Gate2Biotech