Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací naklíčených semen

Dne 6. března 2025 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací naklíčených semen (Rapid Outbreak Assessment (ROA) on a prolonged cross-border multi-serovar Salmonella outbreak linked to consumption of sprouted seeds).
Od roku 2023 probíhá v Evropě šetření přeshraničního multisérovarového ohniska Salmonella enterica spojeného s konzumací naklíčených semen. Mezi lednem 2023 a lednem 2025 bylo v devíti zemích EU/EHP identifikováno 509 potvrzených případů salmonelózy splňujících evropskou definici případu: Belgie (1), Dánsko (4), Estonsko (1), Finsko (94), Francie (3), Německo (30), Nizozemsko (9), Norsko (257) a Švédsko (110). Jeden případ ohlásilo také Spojené království. Ohniska zahrnuje osm sérotypů Salmonella, z nichž několik je v EU/EHP hlášeno jen zřídka. Klíčky byly identifikovány jako nosič nákazy v mnoha národních výzkumech, což bylo potvrzeno analýzou centralizovaného sekvenování celého genomu (WGS) na úrovni EU.
Sdílení epidemiologických, sledovatelných a WGS dat napříč zeměmi v sektoru veřejného zdraví a bezpečnosti potravin bylo zásadní pro propojení sedmi národních ohnisek ve Finsku, Německu, Norsku a Švédsku se společným dodavatelem osiva v Itálii. Další šetření týkající se potravin spojila společného dodavatele se třemi pěstiteli osiva, kteří se nacházejí ve stejné zeměpisné oblasti Itálie. V kontaminaci osiva na úrovni pěstitele a křížové kontaminaci v dodavatelském řetězci osiva přispívající k výskytu více kmenů by ještě měla být prozkoumána role životního prostředí.
Orgány pro bezpečnost potravin v dotčených zemích zavedly kontrolní opatření, včetně stažení z trhu a vrácení vyšetřovaných šarží. Tím se výrazně snížila upozornění na další případy; několik zemí však přesto odhalilo nové případy, které naznačují, že kontaminované šarže osiva mohou být stále v oběhu a že jsou nutné další zásahy. Případy se mohou vyskytovat, dokud nebude možné identifikovat a řádně kontrolovat místo či místa, kde byla semena kontaminována salmonelou. Producenti osiva by měli uplatňovat všechny nezbytné postupy (např. správnou zemědělskou praxi), aby zabránili mikrobiální kontaminaci semen určených k naklíčení, a výrobci klíčků by měli zavést odpovídající systémy řízení bezpečnosti potravin, aby zajistili, že se na trh dostanou pouze bezpečné produkty.
Souhrnnou zprávu úřadu EFSA a ECDC týkající se šetření případů způsobených bakterií Salmonella enterica lze nalézt na adrese:
Doplňující informace k tématu lze nalézt rovněž na následující adrese:
Zdroj: EFSA