Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Metody detekce ozářených potravin do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Metody detekce ozářených potravin

Vydáno: 15.1.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Přehled metod, které lze využít pro kontrolu potravin.
Detekce potravin ošetřených ozářením je velmi důležitá pro usnadnění mezinárodního obchodu a pro zajišťování důvěry spotřebitelů, kterým je tak umožněno vybírat si svobodně na trhu výrobky podle vlastního uážení.
Pro kontrolu kvality potravin je zapotřebí mít k dispozici metody detekce ozářených potravin. V současné době již existuje řada metod, které pracují na různém principu.
 
Institut potravinářských technologů v USA (IFT) uveřejňuje na svých stránkách periodikum pod názvem “Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety”. V prvním čísle vydaném v roce 2009 je příspěvek (viz příloha) věnovaný přehledu detekčních metod pro ozářené potraviny. Metody zde popsané jsou rozděleny následovně:
– Fyzikální metody
– Aplikace ESR (Electron spin resonance spectroscopy)
– Termoluminiscenční zařízení
– Chemické metody
DNA metody
– Biologické metody
 
Příloha: Detection Methods for Irradiated Foods (pdf, 2,1 MB, 13 stran)
 
Zdroj: IFT
 
Pozn.: Na stránkách ICBP je zprostředkován přístup k informačnímu přehledu vypracovanému na téma Ozařování potravin. K dispozici jsou další publikace ICBP.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021