Metody detekce EHEC v potravinách
Vydáno: 29. 12. 2011
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Přehledová studie popisuje nejmodernější laboratorní metody a komerční soupravy pro detekci EHEC kmenů přítomných v potravinách.

EHEC jsou charakteristické extrémně nízkými infekčními dávkami – studie u E. coli O157:H7 uvádějí hodnoty infekční dávky nižší než 100 KTJ a v rozmezí 20 až 700 KTJ. Vedle klasických kultivačních, biochemických a imunologických metod jsou k detekci EHEC díky jejich vysoké citlivosti a specifitě stále více používány molekulární metody.
Metody molekulární detekce, založené na DNA vzorcích a PCR, se používají k detekci virulence genů a specifických genů asociovaných do různých séroskupin. Většina výzkumů je zaměřena na E. coli O157:H7, pro které je používána validovaná standardní metoda ISO 16654/2001. Pokud jde o metody používané pro E. coli non–O157, existuje návrh Evropského výboru pro normalizaci (CEN), který by mohl ustanovit v blízké budoucnosti první standard pro EHEC non-O157. Přehled podrobně mapuje metody od klasických až po nejmodernější technicky vyspělé a také metody standardní společně s komerčními soupravami pro detekci EHEC v potravinách.
Sidari, R. – Caridi, A.
Methods for Detecting Enterohaemorrhagic Escherichia Coli in Food
Food Reviews International, 27, 2011, č. 2, s. 134-153
Objednávka kopie článku
Methods for Detecting Enterohaemorrhagic Escherichia Coli in Food
Food Reviews International, 27, 2011, č. 2, s. 134-153
Objednávka kopie článku