Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Metoda testování potravin na přítomnost melaminu do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Metoda testování potravin na přítomnost melaminu

Vydáno: 11.8.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Metoda využívá kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie, zvyšuje přesnost stanovení a snižuje dobu potřebnou k identifikaci škodlivého kontaminantu v potravinách.
Pracovníci společnosti Applied Biosystems, jedné ze dvou skupin Applera Corporation (přední světový developer, výrobce a distributor analytických instrumentálních systémů) ve spolupráci s partnerem ze společného podniku MDS Sciex vyvinuli novou metodu na stanovení melaminu a kyseliny kyanurové. Nová metoda zvyšuje přesnost stanovení a snižuje dobu potřebnou k identifikaci škodlivého kontaminantu v potravinách na méně než 6 minut z původních 30 minut. Metoda využívá kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie, které se používají v laboratořích pro molekulární analýzy, včetně testování potravin. Melamin je průmyslová chemikálie (1,3,5-triazin-2,4,6-triamin), poměrně málo rozpustná ve vodě. Jedná se o trimer kyanamidu, obsahující stejně jako kyanamid 66 % hmotnostních dusíku, který se při spalování uvolňuje, takže melamin působí jako inhibitor hoření. Melamin je metabolit pesticidu cyromazin, který konvertuje na melamin i v rostlinách nebo v organismu savců, kteří pesticid pozřeli. Melamin se používá v plastech a hnojivech, kyselina kyanurová jako desinfektans k úpravě vody v bazénech. Animální studie ukazují, že melamin může způsobovat ledvinové kameny, rakovinu či reprodukční problémy, o toxicitě melaminu pro člověka nejsou dosud dostatečné informace. Více informací na adrese
Food Business News, 3, 2007, č. 8, s.64 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018