Bezpečnost potravin

Méně osiva kukuřice kontaminovaného GMO

Vydáno: 15. 5. 2012
Autor: Mgr. Dana Koubová

Podle průzkumu pěstitelského svazu Bioland a organizace Greenpeace byl letos na jaře podíl osiva kukuřice s příměsí GMO nižší než v předchozích letech.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-style-parent:““;
font-size:10.0pt;“Times New Roman“;}

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/silhova/radek_kukurice1.jpg] Osivo kukuřice bylo letos na jaře kontaminováno geneticky modifikovanými organismy méně než v předchozích letech. To je výsledek průzkumu osiva provedeného pěstitelským svazem Bioland a organizací pro ochranu přírody Greenpeace. Podle jejich informací z minulého týdne bylo v rámci nejnovějšího průzkumu z celkem 419 testovaných vzorků kukuřice 11 vzorků, tj. 2,6 % kontaminováno GMO. V minulém roce byl oproti tomu geneticky modifikovaný materiál nalezen v 29 vzorcích (7,0 %) z celkových 417 vzorků osiva. „Toto převážně čisté osivo je úspěchem pro zemědělství bez genových technologií“, zdůraznil Dirk Zimmermann z organizace Greenpeace. Osivo se stopami GMO je výjimkou, pokud probíhají rozsáhlé kontroly.

Jak obě organizace zdůraznily, platí pro osivo v EU standardy čistoty. Ty musí být zachovány, i když se osivářský průmysl snaží zavést prahovou hodnotu pro osivo kontaminované GMO. „Osivo bez genových modifikací je základem pro trvale udržitelnou produkci potravin a zemědělství“, zdůrazňuje prezident svazu Bioland Jan Plagge. Průmyslem požadovaná prahová hodnota 0,1 % u osiva kukuřice by v praxi znamenala přibližně 100 geneticky modifikovaných rostlin na hektar. Průzkumu osiva se podle Biolandu a Greenpeace zúčastnilo celkem 12 spolkových zemí. Producenti a názvy odrůd kontaminovaného osiva jsou uvedeny na internetových stránkách společnosti. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Weniger-GVO-verunreinigtes-Mais-Saatgut-836211.html