Bezpečnost potravin

Máslové aroma příčinou onemocnění plic?

Vydáno: 7. 9. 2007
Autor: pospisilova

Za pravděpodobnou příčinu onemocnění plic byl stanoven diacetyl obsažený v máslovém aroma popcornu.

Institut potravinářských technologů v USA (IFT) uveřejnil na svých internetových stránkách dne 4. září 2007 zprávu pod názvem “Máslové aroma je pravděpodobně příčinou onemocnění plic”. V této zprávě se uvádí, že se lékař z National Jewish Medical and Research Center (Denver, USA) obrátil na federální úřady s tím, že pravděpodobně mají první případ spotřebitele, u kterého došlo k vývoji plicního onemocnění v důsledku přípravy popcornu v mikrovlnné troubě několikrát denně po dobu několika let.
Jde sice o dosud jediný případ, ve kterém se za příčinu plicního onemocnění považuje popcorn s máslovým aroma pro mikrovlnnou přípravu, lékař však uvádí, že neexistuje jiné vysvětlení pro vznik plicního onemocnění u tohoto silného konzumenta popcornu.
Onemocnění plic bylo již dříve zaznamenáno u pracovníků, kteří vyráběli aroma nebo je používali při výrobě mikrovlnného popcornu. Tito zaměstnanci však často manipulují s velkým počtem chemikálií, přičemž řada z těchto látek může ve vysokých koncentracích dráždit dýchací cesty.
Jako složka máslového aroma se po řadu let používá diacetyl. Jeho použití schválil v USA Úřad pro potraviny a léky (FDA). Diacetyl byl předmětem soudních sporů pracovníků v potravinářských závodech, kteří byli vystaveni aromatickým látkám s jeho obsahem.
Máslová aromata používaná pro mikrovlnnou přípravu popcornu obecně obsahují podstatně více diacetylu než ostatní druhy aromat a to z důvodu preferencí spotřebitelů i z důvodu výroby a přípravy popcornu.
Asociace výrobců aromat a extraktů (FEMA) vydala dne 4. září 2007 k “nové informaci týkající se mikrovlnně připravovaného popcornu s máslovým aromatem” stanovisko, ve kterém mimo jiného uvádí, že diacetyl, který se používá jako složka aroma řadu let, se vyskytuje přirozeně v řadě potravin, např. v másle, mléku, sýru, ovoci, vínu, pivu.
I když není zcela jednoznačně prokázáno, že příčinou onemocnění plic u silného konzumenta popcornu byl diacetyl, FEMA doporučuje, aby výrobci máslového aroma pro mikrovlnnou přípravu popcornu snížili ve svých přípravcích obsah diacetylu co možná nejvíce.
FEMA iniciativně uveřejnila na svých internetových stránkách www.femaflavor.org zprávu “Respiratory Health and Safety in the Flavor Manufacturing Workplace”, která se zaměřuje na respirační systém pracovníků vyrábějících aromata.
Více informací o onemocnění plic v souvislosti s aromatizujícími látkami je na internetových stránkách Národního ústavu pro bezpečnost a zdraví zaměstnanců (NIOSH).
 
IFT (zpráva ze 4. září 2007)