Bezpečnost potravin

Manukový med obohacený včelím jedem

Vydáno: 8. 7. 2009
Autor:

Na Novém Zélandu se prodává od roku 1996. V EU se bude posuzovat jako potravina nového typu.

Novozélandská společnost Nelson Honey and Marketing požádala Úřad pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA) o vydání souhlasu k uvedení jedu z medonosných včel na trh a to jako potravinové složky nového typu (viz příloha). Za potravinu nového typu se považuje potravina nebo potravinová složka, jejíž konzumace nemá v EU před 15. květnem 1997 dlouhou historii.
Jed se extrahuje ze včely medonosné (Apis mellifera) pomocí speciálního přístroje. Následně se jed suší a přidává k medu. Společnost uvádí, že jed napomáhá zmírňovat symptomy artritidy.
Med s přidaným včelím jedem je na trhu na Novém Zélandu od roku 1996, v EU se však považuje za potravinu nového typu. Před uvedením jakékoliv potraviny nového typu na evropský trh se musí výrobek důkladně prověřit z hlediska bezpečnosti. Ve Velké Británii toto posuzování zajišťuje nezávislý výbor vědců jmenovaných FSA – Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu (ACNFP).
 
 
Zdroj: FSA
 
Manuka (Leptospermum scoparium, Tea tree)