Bezpečnost potravin

Mandle snižují cholesterol

Vydáno: 9. 2. 2009
Autor:

Americká studie prokázala vliv konzumace mandlí na snížení malondialdehydu v plasmě a  izoprostanů v moči.

Klinická studie, na níž se podíleli Agricultural Research Service amerického ministerstva USDA, Almond Board of California a Canada Research Chair Endowment prokázala příznivý vliv konzumace mandlí v důsledku…
Studie se zúčastnilo 27 dobrovolníků (mužů i žen) se zvýšenou hladinou cholesterolu, kteří po dobu jednoho měsíce denně přijímali jako součást stravy buď 73 g mandlí nebo polovinu této dávky a polovinu drobného pečiva (muffins)  nebo jen pečivo bez mandlí. Všechny tři varianty měly stejnou energetickou hodnotu. Byly analyzovány vzorky krve a moči a v případě plné dávky mandlí bylo zjištěno výrazné snížení dvou parametrů vlivem antioxidačního působení. Malondialdehyd (MDA) v plasmě klesl o 19 %, izoprostany v moči o 27 %.
Ačkoli výsledky jsou signifikantní, uvedená konzumovaná dávka mandlí neznamená doporučené minimální dávkování mandlí. Je třeba provést další studie zaměřené na individuální zásobování vitaminem E a flavonoidy z mandlí a ořechů.