Bezpečnost potravin

Lupinová mouka má vysokou výživovou hodnotu

Vydáno: 13. 8. 2009
Autor: berankova1

Lupina má mnohostranné využití. Boby lupiny mají výtečné výživové vlastnosti.

Lupina (rod Lupinus) je luštěnina neboli luskovina patřící mezi čeleď rostlin bobovitých (Mezi ně patří také např.: sója, hrách, čočka, fazole, vojtěška, podzemnice).

Rozvoj pěstování nastal v 90. letech minulého století po potvrzení vysoké výživové hodnoty lupinové mouky vyráběné z bobů. Dnes se využívá celá rostlina: plody jako součást potravin, zelená hmota jako krmivo, květy ve farmaceutickém průmyslu, posklizňové stvoly jako zelené hnojení. Lupina má také vynikající potenciál fixace dusíku v půdě, čímž se šetří na používání dusíkatých hnojiv.

Boby lupiny mají obsah bílkovin přibližně stejně vysoký jako v sóje, tedy průměrně 35 %. Složení těchto bílkovin je z dietetického hlediska vynikající díky jinak často v rostlinách deficitním aminokyselinám (AMK), zejména lysinu. Především obiloviny a výrobky z nich mají deficit lysinu. Další esenciální AMK nacházející se v lupině jsou leucin a methionin, dále také semiesenciální AMK arginin.

V lupinových bobech je více než 10 % tuků, které mají vynikající složení díky až 80 % nenasycených mastných kyselin v tucích obsažených. Další významnou látkou je lecitin – jeho obsah je až 2,5 % v tuku. Lecitin je důležitý přírodní emulgátor. Lupinová mouka obsahuje pouze 30 % sacharidů, převážně s krátkým řetězcem.
Přirozeně žlutá barva mouky díky obsahu karotenoidů je v pekařském řemesle velmi žádaná. Emulgační vlastnosti mouky částečně nahrazují vaječné žloutky. Lupinová mouka je také vhodná pro výživu celiaků.

PEKAŘ CUKRÁŘ IXX, 2009, č.6, s.14
objednávka kopie článku