Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Lupinová mouka má vysokou výživovou hodnotu do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Lupinová mouka má vysokou výživovou hodnotu

Vydáno: 13.8.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Lupina má mnohostranné využití. Boby lupiny mají výtečné výživové vlastnosti.

Lupina (rod Lupinus) je luštěnina neboli luskovina patřící mezi čeleď rostlin bobovitých (Mezi ně patří také např.: sója, hrách, čočka, fazole, vojtěška, podzemnice).

Rozvoj pěstování nastal v 90. letech minulého století po potvrzení vysoké výživové hodnoty lupinové mouky vyráběné z bobů. Dnes se využívá celá rostlina: plody jako součást potravin, zelená hmota jako krmivo, květy ve farmaceutickém průmyslu, posklizňové stvoly jako zelené hnojení. Lupina má také vynikající potenciál fixace dusíku v půdě, čímž se šetří na používání dusíkatých hnojiv.

Boby lupiny mají obsah bílkovin přibližně stejně vysoký jako v sóje, tedy průměrně 35 %. Složení těchto bílkovin je z dietetického hlediska vynikající díky jinak často v rostlinách deficitním aminokyselinám (AMK), zejména lysinu. Především obiloviny a výrobky z nich mají deficit lysinu. Další esenciální AMK nacházející se v lupině jsou leucin a methionin, dále také semiesenciální AMK arginin.

V lupinových bobech je více než 10 % tuků, které mají vynikající složení díky až 80 % nenasycených mastných kyselin v tucích obsažených. Další významnou látkou je lecitin – jeho obsah je až 2,5 % v tuku. Lecitin je důležitý přírodní emulgátor. Lupinová mouka obsahuje pouze 30 % sacharidů, převážně s krátkým řetězcem.
Přirozeně žlutá barva mouky díky obsahu karotenoidů je v pekařském řemesle velmi žádaná. Emulgační vlastnosti mouky částečně nahrazují vaječné žloutky. Lupinová mouka je také vhodná pro výživu celiaků.

PEKAŘ CUKRÁŘ IXX, 2009, č.6, s.14
objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021