Bezpečnost potravin

Lněný olej se zvýšeným obsahem kyseliny alfa-linolenové

Vydáno: 6. 8. 2009
Autor:

FDA dává zelenou lněnému oleji s obsahem ALA  70 % a poměrem n-6/ n-3  1:7.

Lněný olej Hi Omega® firmy Polar Foods obsahuje 70 % omega-3 mastné kyseliny (alfa-linolenové, ALA), proti 50 % v konvenčním lněném oleji. Také poměr n-6 a n-3 mastných kyselin je velmi příznivý 1 : 7, a navíc obsah nasycených tuků je nižší než v n-3 rybích olejích.
V červnu 2008 zažádala firma u amerického Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) o přidělení statutu GRAS. V lednu vydal FDA stanovisko, že nejsou námitky proti požadovanému použití oleje (tabulka uvádí množství, v jakém se olej může přidávat)

Použitelnost lněného oleje s vysokým obsahem ALA podle Code of federal ragulations (21 CFR 170.4(n)
Druh potraviny
množství Hi Omega® (%)
Nápoje alkoholické i nealkoholické, želatiny, pudinky a náplně
0,86
Zpracované ovoce a zelenina a šťávy
0,9
Obilné produkty a těstoviny
3
Žvýkačky, polévky a polévkové směsi
4
Cukr, cereálie, měkké cukrovinky
6
Pečivo, káva, čaj sýry, koření, rybí výrobky, vodové zmrzliny,  mléko, mléčné výrobky, sýry, analogy mléčných výrobků,, omáčky a šťávy, džemy a želé, aj.
7
 
Tvrdé cukrovinky, náhrady cukru
14
Tuky a oleje
17
 
Předností ALA je působení proti kardiovaskulárním chorobám, především proti náhlému úmrtí kardiaků. Vedle toho je uznáváno působení ALA proti rakovině, na ochranu kostí, ledvin a jater a zachování příznivé hladiny DHA.

Prepared Foods, 178, 2009, č. 6, s. 57