Bezpečnost potravin

Listerióza ve Švédsku

Vydáno: 28. 2. 2014
Autor: berankova1

Nákazy listeriózou ve Švédsku jsou zřejmě již na ústupu.

Ve Švédsku zemřeli tři lidé v průběhu epidemie onemocnění listeriózou, nyní však dochází k poklesu výskytu onemocnění.

„Nemáme žádné zprávy o nových nákazách listeriózou v posledních třech týdnech.  Doufáme, že je epidemie již u konce, i když je příliš brzy na toto tvrzení,“ řekl ve čtvrtek Viktor Dahl, lékař a epidemiolog Úřadu veřejného zdraví ve Švédsku.

Švédské úřady věří, že existuje společný zdroj nedávných nákaz listeriózou.
U 27 případů nákaz, které byly zaznamenány napříč zemí, se jednalo o stejný typ kmenu Listeria monocytogenes. U lidí, kteří zemřeli po nákaze listeriózou, nemohla být listerióza potvrzena jako příčina úmrtí. Jednalo se o starší osoby, které měli i jiné zdravotní potíže a nemoci, jako např. rakovinu.

Epidemie byla údajně spojena s produkty vyrobenými v závodě Scan, který stáhl z prodeje řadu svých produktů. Firma Scan byla také nucena uzavřít závod v Kristianstad na jihu Švédska, v kraji Skåne, kde byl zjištěn vysoký výskyt bakterií Listeria, třebaže tento závod nebyl potvrzen jako zdroj nákazy.

„My samozřejmě pokračujeme v naší práci a hledáme zdroj kontaminace,“ dodal doktor Dahl.

Švédská národní agentura pro potraviny varovala nejzranitelnější skupiny osob – lidi s oslabeným imunitním systémem, starší osoby a těhotné ženy, aby se vyvarovali konzumaci potravin, které bývají častou příčinou nákaz listeriózou.

Norský úřad pro bezpečnost potravin (Mattilsynet) doporučil lidem, kteří cestují přes hranice, aby dodržovali stejná opatření jako byla doporučena ve Švédsku. V Norsku také vydali pokyny pro zabránění šíření nákaz bakterií Listeria, a zatím skutečně v Norsku nebyly potvrzeny žádné případy onemocnění.

Fakta o bakterii Listeria:
• Nejčastějším zdrojem bakterií jsou vakuově zabalené studené masné výrobky jako je luncheon meat, vařené a uzené šunky, paštiky, uzený nebo sušený losos a modré sýry (sýry s modrou plísní).
• Listerióza je vzácné onemocnění a obvykle je neškodná pro zdravé lidi, u kterých se často neobjeví ani žádné příznaky. Listerióza ale může být smrtelná pro slabší jedince,  u nichž může způsobit otravu krve a zánět mozkových blan.
• Listerióza může vést k potratu nebo k vážným poškozením dětí těhotných žen.
• Bakterie Listeria umírá při zahřátí na teplotu nad 70 ° Celsia, ale přežívá v chladu a dokonce i v mrazu.
• Listerióza je vzácná a postihuje především starší osoby, osoby které mají slabý imunitní systém a těhotné ženy. Listerióza může být léčena antibiotiky.
• Inkubační doba listeriózy je dlouhá  3 – 70 dnů, což způsobuje obtíže při diagnostice nemoci.
• Podle zprávy Ivara Hellesnese z norského Úřadu pro bezpečnost potravin je listerióza v Norsku od roku 1995 mnohem častější.
• Ve zprávě Národního ústavu pro výzkum výživy a potravin z mořských živočichů (NIFES) a Úřadu pro veřejné zdraví bylo poprvé uvedeno, že lososi z norských farem by mohli být možným zdrojem listeriózy.

Zdroj:
http://theforeigner.no/pages/news/sweden-listeria-outbreak-shows-decline/  (Norwegian News in English, 28. 2. 2014)

 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):