Bezpečnost potravin

Lipidy ve výživě

Vydáno: 29. 9. 2007
Autor: pospisilova

Doporučení pro těhotné a kojící ženy. Přehled zdrojů informací o lipidech.

Evropská komise financuje řadu výzkumných projektů, mezi nimi i projekty zaměřené na výživu. Více než 50 expertů z oblasti výživy, kteří se podíleli na dvou výzkumných projektech řešených v rámci EU, a to:

* Perinatal Lipid Nutrition (PeriLip)

* Early Nutrition Programming (EARNEST; Naprogramování zdraví v dospělosti výživou v počátku života)

uvádí, že ženy, které zařadily do svého jídelníčku n-3 mastnou kyselinu DHA (dokosahexaenovou kyselinu) byly v průběhu těhotenství zdravější, jejich děti měly příznivější porodní hmotnost a snížily se případy předčasně narozených dětí.

Doporučení odborníků, že by těhotné a kojící ženy měly denně konzumovat 200 mg n-3 mastných kyselin, podpořilo i sedm mezinárodních vědeckých organizací.
Zdrojem n-3 mastných kyselin jsou tučné ryby, např. losos a makrela. Příjem DHA je spojen s vývojem mozku a zraku. Doplňky DHA se dávají do souvislosti s pozitivním vlivem na některá onemocnění a stavy. Uvádí se například, že zmírňují symptomy schizofrenie, deprese, dyslexie a Alzheimerovy choroby.
Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) ve Velké Británii doporučuje konzumovat dvě porce tučných mořských ryb týdně, což je nezbytné množství pro dosažení požadovaného příjmu DHA.
 
Zdroj informací o lipidech:
* EuroFedLipid: The European Federation for the Science and Technology of Lipids
* ICBL: The International Conference on the Bioscience of Lipids
* LipidBank: A Japanese database of lipids
* ISFR: The International Society for Fat Research (všechno od zdrojů olejů po výživu a průmyslové aplikace)
* Neurobiology of Lipids (přístup k online časopisu)
Zdroj: Cordis