Bezpečnost potravin

Letní kontroly SZPI ukázaly na problémy společného stravování

Vydáno: 16. 9. 2016
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 9. 2016.

Během letních měsíců se inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) mj. intenzívně věnovali kontrole dodržování hygienických a dalších předpisů souvisejících se zajištěním bezpečnosti a jakosti pokrmů a potravin v podmínkách vysokých venkovních teplot. Kontrolu inspektoři zaměřili na všechny typy provozů v kompetenci SZPI, tedy společné stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. – a dále na maloobchodní prodejny, velkoobchod a výrobu potravin.

Od 1. 7. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni uzavřít celkem 18 provozoven. Z tohoto počtu šlo o 11 provozoven společného stravování, 4 maloobchodní prodejny a 3 velkosklady s potravinami.

Důvodem byl zejména neakceptovatelný stav hygieny v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem. Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, výskyt škůdců a jejich trusu, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, absence přístupu k teplé vodě a podobně.

Opakovaně nejproblematičtější je segment společného stravování, kde inspektoři dlouhodobě uzavírají nejvíce provozoven. Naopak v segmentu výroby potravin ve sledovaném období inspektoři neuzavřeli žádnou provozovnu.

Přehled uzavřených provozoven inspektory SZPI včetně zdůvodnění a fotodokumentace je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 
Zdroj: SZPI