Bezpečnost potravin

Látky inspirované alkaloidy chrání plodiny před bakteriemi

Vydáno: 14. 12. 2020
Autor: Gate2Biotech

Zkoumané látky fungují jak preventivně, tak i jako léčba bakteriálních infekcí.

Rostliny, stejně jako lidé, trpí bakteriálními infekcemi. Když se takovou infekcí nakazí polní plodiny nebo třeba pěstované stromy, tak to mívá závažný dopad na jejich produkci a kvalitu sklizně. Nějaké prostředky proti bakteriálním infekcím už máme, obvykle ale nefungují u více druhů rostlin. A stejně jako u lidských nemocí, i bakterie napadající rostliny si na používané léky vyvíjejí rezistence.

Kredit: CC0 Public Domain.Čínští odborníci připravili nové látky proti bakteriálním infekcím rostlin tím, že upravili přírodní alkaloidy z rostlin. Tyto látky poté otestovali proti infekcím u rýže, kiwi a citrusů.

V současné době nemáme proti řadě bakteriálních infekcí plodin žádné účinné prostředky. Týká se to například bakteriální infekce rýže vyvolané bakterií Xanthomonas oryzae, onemocnění aktinidie (kiwi) s bakterií Pseudomonas syringae pv. actinidiae a choroby citrusů způsobené bakterií Xanthomonas axonopodis. Vesměs jde o infekce spojené se značnými hospodářskými ztrátami.

Vědci pátrají po nových látkách, které by bylo možné proti těmto chorobách použít. Čínský tým využil látky ze skupiny tetrahydrobetakarbolinových alkaloidů, o nichž je již známo, že mají protinádorové, protizánětlivé, protihoubové, antioxidační a antivirové účinky.

Vybrali si eleagnin, což je alkaloid tohoto typu z hlošiny úzkolisté (Eleagnus angustifolia) a dalších druhů rostlin. Ten pak pozměnili a vytvořili nové sloučeniny, které vyzkoušeli na zmíněných infekcích rýže, kiwi a citrusů. Experimenty byly úspěšné, látky fungují jak preventivně, tak i jako léčba bakteriálních infekcí.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: https://phys.org/news/2020-12-plant-inspired-alkaloids-rice-kiwi-citrus.html

 

Zdroj: Gate2Biotech