Bezpečnost potravin

Květen 2010: schválená zdravotní tvrzení

Vydáno: 3. 6. 2010
Autor:

Nařízení Komise (EU) č. 384/2010, změna nařízení (ES) č. 983/2009 nařízením Komise (EU) č. 376/2010.

Nařízením Komise (EU) č. 384/2010 ze dne 5.5.2010 se schvaluje následující zdravotní tvrzení podle článku 14 odst.1, písm. a) nařízení (ES) č. 1924/2006 (tvrzení o snížení rizika onemocnění)
 
Živina, látka, potravina nebo kategorie potravin
Tvrzení
Podmínky používání tvrzení
Rostlinné steroly/ estery rostlinných stanolů
Bylo zjištěno, že rostlinné steroly a estery rostlinných stanolů snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem pro vznik ischemické choroby srdeční
Informace spotřebiteli, že příznivého účinku se dosáhne při příjmu 1,5–2,4 g rostlinných sterolů/ stanolů denně. Odkaz na rozsah účinku lze uvádět pouze u těchto kategorií potravin: pomazánky ze žlutého tuku, mléčné výrobky, majonéza a salátové zálivky. Uvádí-li se rozsah účinku, musí se spotřebiteli sdělit celé rozpětí „7 až 10 %“ a doba, za kterou se účinku dosáhne „za 2 až 3 týdny“.
 
Nařízením Komise (EU) č. 376/2010 ze dne 3.5.2010 se mění nařízení Komise (ES) č. 983/2009 o schválení a zamítnutí schválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin, která se týkají snížení rizika onemocnění a vývoje a zdraví dětí (mění se podmínky používání tvrzení u první, druhé a třetí položky pátého sloupce tabulky v Příloze I).