Bezpečnost potravin

Kuřecí řízky z Polska obsahovaly salmonely

Vydáno: 22. 5. 2017
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 22. 5. 2017.

Kontrola Státní veterinární správy (SVS) v Libereckém kraji zjistila přítomnost nebezpečných baktérií rodu Salmonella v zásilce 300 kg kuřecích prsních řízků z Polska. Necelá polovina zásilky byla expedována do několika jídelen v Liberci, zbytek kuřecího masa byl přímo u příjemce zásilky ve Frýdlantu tepelně opracován a prodáván v podnikových prodejnách ve Frýdlantu a v Liberci. V době doručení výsledku vyšetření bylo maso již po datu použitelnosti. Podle zákona o potravinách hrozí subjektu, který uvedl maso na trh, pokuta ve výši až 50 mil. Kč.

Vzhledem k tomu, že všechny čerstvé řízky (144 kg) směřovaly podle informace od distributora pouze do čtyř libereckých jídelen, kde byly tepelně zpracovány a prodány strávníkům, žádné maso z uvedené šarže by se již nemělo vyskytovat v mrazničkách spotřebitelů. Pokud jde o uzená kuřecí prsa vyráběná přímo v provozovně příjemce, jedná se o tepelně opracovaný produkt, riziko nákazy salmonelózou je zde proto velmi nízké. Přesto, že je velmi nepravděpodobné, že by zdravotně závadný produkt měl ještě někdo doma, v případě, že by se tak náhodou stalo, níže uvádíme údaje potřebné k jeho identifikaci. Takový produkt je možné vrátit v místě jeho nákupu.

Identifikace výrobku:
Název výrobku: Kuřecí prsní řízek bez kůže, čerstvý
výrobce: CEDROB S.A., ul. Plocka 5, 06-400 Ciechanow, Ubojnia drobiu Ujazdówek, PL 14023901 WE
datum použitelnosti: do 9. 5. 2017
číslo partie: 119/1/365/1

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS