Bezpečnost potravin

Kuřecí prsní řízky z Polska obsahovaly salmonely

Vydáno: 2. 4. 2019
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 2. 4. 2019

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že na českém trhu se vyskytla zásilka 510  kilogramů chlazených kuřecích prsních řízků z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Maso bylo od příjemce zásilky z Nového Bydžova distribuováno k dalším odběratelům, především stravovacím zařízením. Maso již je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil.  

Identifikace výrobku:
Název výrobku: Kuřecí prsní řízky b.k. a b.k.,
Výrobce: DROMICO Sp. z z.o. Sp. K., Kaliszkowice Olobockie 5, 63-510 Mikstat, PL 30183902 WE.
Číslo šarže: 03043
Datum spotřeby: 24. 3. 2019
Velikost šarže: 510 kg   

Od příjemce zásilky, kterým byla společnost ASTRA maso, s.r.o. z Nového Bydžova směřovala zásilka kuřecích řízků k pěti dalším subjektům v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Ve většině případů se jedná o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální. SVS informovala o nálezu salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

V následující tabulce jsou uvedena místa, která odebrala maso z uvedené zásilky:

Pod Strání s. r. o.

restaurace v Hradci Králové

TREFA HOŘICE

jídelna v Hořicích

Vladimír Hrbek

řeznictví v Kolíně

Kadlec Kolín

jídelna v Kolíně

Ing. Jaroslav Dostál

stravovací služby, masná výrobna, prodejna v Chocni

 

SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu). Je třeba dát pozor také na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny. Co to křížová kontaminace je a jak lze respektováním poměrně jednoduchých základních pravidel předcházet vzniku možných zdravotních problémů z jídla naleznete popsáno například na Internetovém portálu bezpečnosti potravin.

 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS