Konzumace tofu ovlivňuje paměť
Vydáno: 12. 7. 2008
Autor:
Britští vědci prokázali, že hojná konzumace tofu významně koreluje se zhoršenou pamětí.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Nehasilova/tofu_01.jpg]Loughborough (lme) – Tofu bývá často vehementně doporučováno zastánci zdravé výživy jako pramen zdraví. Jeho konzumace by měla sloužit jako preventivní prostředek proti vypadávání vlasů, zbytnění prostaty, rakoviny prsu a srdečnímu infarktu.
Nyní ale britští vědci z univerzity v Loughborough prokázali ve svém nejnovějším výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v odborném vědeckém časopise „Dementia and Geriatric Cognitive Disorders“, negativní vliv tofu na paměťové schopnosti lidí. Vysrážené sójové mléko způsobuje při konzumaci většího množství demenci. Vědci testovali v rámci výzkumu výkonnost paměti u 719 Indonézanů a porovnávali ji s jejich stravovacími zvyklostmi. Ukázalo se, že hojná konzumace tofu významně korelovala se zhoršenou výkonností paměťové složky mozkové činnosti.
HOGERVORST E., SADJIMIM T., YESEFU A., KREAGER P., RAHARDJO T.B..
High Tofu Intake Is Associated with Worse Memory in Elderly Indonesian Men and Women.
Dement Geriatr Cogn Disord, 2008, č. 26, s. 50-57,
High Tofu Intake Is Associated with Worse Memory in Elderly Indonesian Men and Women.
Dement Geriatr Cogn Disord, 2008, č. 26, s. 50-57,
Wissenschaftler: Tofu macht dement. [cit. 2008-07-09], www.animal-health-online.de