Bezpečnost potravin

Konzumace potravin s obsahem GMO je bezpečná

Vydáno: 27. 9. 2008
Autor:

Nejnovější studie Joint Research Centre potvrdila zdravotní nezávadnost GM potravin.

Berlín (lme) – Společné výzkumné centrum, evropské Joint Research Centre (JRC), uzavřelo výsledky intenzivní vědecké studie s tím, že geneticky modifikované plodiny nepředstavují pro zdraví lidí žádné nebezpečí. O tomto resumé informovalo nyní registrované sdružení Hospodářský svaz biotechnologie-průmysl BIO Deutschland.
 
Studie tak potvrdila předchozí závěry studií WHO a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
 
Peter Heinrich, mluvčí představenstva BIO Deutschland, podtrhnul relevanci nejnovější studie JRC, jejíž vznik byl iniciován na konci roku 2006 skupinou odpůrců genových manipulací v Evropském parlamentu: „Doufáme, že de facto deset let trvající moratorium v zemích EU bude modifikováno ve prospěch povolení GM plodin v Evropě a my se konečně otevřeme těmto mnohoslibným technologiím“.
 
Jens Katzek, člen představenstva BIO Deutschland a expert na genové techniky prohlásil, že zbytek světa profituje z jedné i v Německu vyvíjené metody genových manipulací, zatímco tento inovativní podnik nedostal žádnou šanci – a to pouze na základě cíleně vyvolávaného iracionálního strachu. „Proces udělení povolení nových inovativních rostlin je již celé roky v EU stále znovu a znovu prodlužován a zpomalován. Studie JRC prokázala, že zde hrají svoji roli politické důvody a ne obavy o zdraví, jak se nás snaží přesvědčovat. Musíme konečně začít vést diskusi na bázi vědeckých výsledků a zohlednit všechny zkušenosti získané v jiných státech“, zdůraznil Katzek a na závěr upozornil na to, že po více než deset let miliony lidí na celém světě konzumují potraviny, které obsahují geneticky modifikované složky a to bez absence jakýchkoliv zdravotních poškození.                 
 
EU – Studie: Gentechnisch modifizierte Nahrungsmittel gesundheitlich unbedenklich