Bezpečnost potravin

Konvenční a bio mléko

Vydáno: 1. 6. 2009
Autor:

Na základě hmotnostního poměru atomů uhlíku a odlišného obsahu určitých mastných kyselin v mléce bude možné navzájem odlišit mléko konvenční a bio.  

Podvody se záměnami etiket na biomléce v Německu by měly již patřit minulosti, protože ekologicky vyráběné mléko je možné od konvenčně vyráběného mléka odlišit.
Vědci z Ústavu Maxe Rubnera zjistili, že je to možné na základě hmotnostního poměru obsažených atomů uhlíku. Také podíl určitých mastných kyselin v mléce je díky vyššímu podílu pastevního porostu v krmných dávkách krmiv dojnic na biofarmách vyšší. Během experimentu bylo analyzováno přibližně 250 vzorků ekologicky a konvenčně vyrobeného plnotučného mléka z běžné maloobchodní sítě.
 
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 5, s. 10