Bezpečnost potravin

Kontroly SVS se soustřeďují na nezávadnost a správné značení vajec

Vydáno: 28. 3. 2018
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 28. 3. 2018.

Foto: Shutterstock

Tradičně se v předvelikonočním období Státní veterinární správa (SVS) zaměřuje na kontrolu vajec a ani letošek není výjimkou. Od poloviny března až do Velikonoc proto běží mimořádná kontrolní akce, která se zaměřuje na balírny a třídírny vajec, podniky pro zpracování vajec a na sklady, které jsou adresáty zásilek ze zahraničí. Samotné výsledky této kontroly budou známy až po Velikonocích.

„Veterinární inspektoři se při kontrolách, které letos probíhají od 14. 3. do 30. 3. 2018, soustřeďují především na zdravotní nezávadnost vajec, ale také na jejich správné označování.Kontroly se dotýkají dovážených vajec ze zahraničí, ale rovněž vajec domácí provenience. SVS kontroluje zejména balírny a třídírny a rovněž tak zvaná místa určení, kam přijíždějí zásilky z členských zemí EU,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V současnosti veterinární inspektoři provádějí mimořádnou kontrolní akci „Vejce 2018“ zaměřenou na kontrolu vajec třídy A (jakostní třída vajec A označuje pouze čerstvá vejce, která jsou určena pro maloobchodní prodej) a barvených vajec uváděných na trh ČR. Akce se uskutečňuje v době, kdy je tato komodita na trhu prodávána v největším množství.

Vejce jsou tradičním velikonočním symbolem a pokrmem. V souvislosti s jarními svátky proto roste poptávka po vejcích, a proto SVS pravidelně zaměřuje své kontroly na tuto komoditu. Rovněž se každoročně množí dotazy ohledně značení vajec, jejich kategorií a forem chovu.

Podstatné je u vajec hlavně datum spotřeby, způsob uchování a skladování a pochopitelně samotné značení vajec.

Zásadní jsou údaje na skořápce vajíčka. První číslo na vajíčku informuje, z jakého je chovu. 1 – vejce od slepic chovaných ve volném výběhu,
2 – z halového chovu, 3 – z klecového chovu, 0 – vejce z ekologického chovu. Dále na vejci spotřebitel najde kód země, ze které vejce pochází, například označení „CZ“ znamená původ vejce v České republice, další kódy jsou např.: „PL“, „DE“. Zá kódem pak následuje další číslo, které identifikuje chov.

Na obalu od vajec se pak nacházejí další údaje. Kromě základních údajů o firmě či počtu kusů v balení lze na obalu najít např. také hmotnostní skupinu, která je určena zkratkami S, M, L či XL, datum minimální trvanlivosti (maximálně 28 dní po snášce) nebo doporučení pro uchování vajec v chladu a slovně vyjádřený způsob chovu nosnic. Vejce musí být uchovávána při nekolísavé teplotě v rozmezí od + 5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.

Pokud někdo prodává již vařená a barvená vejce, která k Velikonocím neodmyslitelně patří, jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec. Jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování stanovuje výrobce a musí být v souladu se zákonem o potravinách. Na obalu musí být uvedeno identifikační označení výrobce.  

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):