Bezpečnost potravin

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v březnu 2025

Vydáno: 11. 4. 2025
Autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 3. – 31. 3. 2025 celkem 143 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 21 finančních sankcí v celkové výši 234 500,- Kč. Ve 3 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Na základě podnětů se uskutečnily 2 kontroly, podněty se týkaly neoznačení provozovny dle zákona č. 65/2017 Sb. (zákaz kouření). Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 20 kontrol. Ve 12 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.

V provozovnách stravovacích služeb v měsíci březnu byly zjištěny nedostatky zejména v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, v provozní hygieně, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v označení zákazu kouření a zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, v osobní hygieně zaměstnanců vykonávající činnosti epidemiologicky závažné a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).

Graf č. 1

Graf č. 2

Fotografie provozoven:

Foto č. 1 – nedostatky ve stavebně technickém stavu provozovny – v kuchyni poškozený rám okna s olupujícím se nátěrem

Foto č. 2 – nedostatečná provozní hygiena prostor v kuchyni (silně znečištěné stěny a okno mastnou špínou)

Foto č. 3 – nedostatečná provozní hygiena prostor v kuchyni (silně znečištěná stěna a vypínače mastnotou)

Foto č. 4 – nedostatky v provozní hygieně zařizovacího předmětu v kuchyni (špinavé a plesnivé těsnění chladícího zařízení)

Seznam kontrolovaných provozoven:
Seznam-kontrolovanych-provozoven_brezen-2025 Stáhnout

Zdroj: HSHMP