Bezpečnost potravin

Kontrola Potravinářské inspekce potvrdila vysokou jakost vín VOC

Vydáno: 2. 1. 2018
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 29. 12. 2017.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v roce 2017 zaměřila mj. na kontrolu vín s označením VOC – vína originální certifikace. V rámci kontrolní akce inspektoři SZPI odebrali vzorky lahvových vín všech VOC sdružení v ČR, tedy VOC Blatnice, VOC Modré hory, VOC Pálava, VOC Znojmo, VOC Mikulov, VOC Mělník, VOC Hustopečsko, VOC Slovácko a VOC Valtice. Vzorky byly podrobeny následujícím analýzám v laboratoři SZPI: hodnocení senzorických parametrů, botanický původ lihu, přítomnost konzervačních látek, kyseliny askorbové a maltózy, obsah těkavých kyselin a oxidu siřičitého a dalších parametrů.

Odebrané vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech a kontrolní akce SZPI tak prokázala vysokou jakost vín pod označením VOC nabízených v tržní síti.

Vína originální certifikace představují specifickou kategorii vín na tuzemském trhu tím, že o právu použít označení VOC pro konkrétní šarži vína rozhodují sami vinaři v rámci sdružení VOC pro danou lokalitu. Tento systém představuje alternativu k v ČR převažujícímu systému hodnocení a zatřiďování vín, které zajišťuje Komise SZPI v souladu s požadavky zákona.

Výsledek uvedené kontrolní akce je jedním z řady signálů spotřebitelům, že potraviny od tuzemských výrobců a vyrobené z tuzemských surovin představují silnou záruku kvality a absence nepoctivých praktik.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI

Foto: Shutterstock