Bezpečnost potravin

Kontrola čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách

Vydáno: 1. 2. 2016
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 29. 1. 2015.

V rámci rozšíření kompetencí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) o provozovny společného stravování od začátku roku 2015 uskutečnili inspektoři SZPI kontrolní akci se zaměřením na jakost a bezpečnost čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách. Provozovatelé čajoven často dovážejí uvedený sortiment přímo ze zemí původu, čímž se zboží liší od nabídky v tržní síti, kde SZPI vykonává kontrolu již dlouhodobě. Při kontrole a hodnocení se inspektoři zaměřili zejména na obsah pesticidů u čajů a dodržení hmotnosti, obsahu tabáku resp. nikotinu a odpovídajícího označení u tabáku.

V rámci kontroly inspektoři SZPI odebrali k laboratorní analýze 28 vzorků čajů ve 23 provozovnách. Z těchto vzorků bylo 14 čajů černých a 14 zelených a bílých. Z hlediska země původu pocházelo 15 odebraných vzorků z Číny, 6 z Indie, 2 z Japonska a po jednom vzorku ze Srí Lanky, Nepálu, Tchaj-wanu a Keni. Hodnoceným parametrům nevyhověly 2 vzorky z Číny a to překročením obsahu reziduí pesticidů. Výsledky hodnocení vzorků tabáku do vodních dýmek bylo zcela uspokojivé, všechny hodnocené vzorky vyhověly požadavkům na označování, hmotnost i obsah nikotinu.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj:  SZPI