Bezpečnost potravin

Koňské maso i v kuličkách?

Vydáno: 25. 2. 2013
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 25. 2. 2013.

Kromě systémem RASFF zmíněných lasagních Bolognese odebrali veterinární inspektoři vzorky celé řady výrobků, ve kterých by se mohlo koňské maso vyskytnout. A bylo to prozíravé.
Ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci prokázali orientační (screeningovou) metodou přítomnost koňské DNA ve vzorku dovezených masových kuliček z hovězího a vepřového masa a ve vzorku dovezených mletých hovězích burgrů. Pozitivní vzorky byly ihned odeslány na potvrzovací (konfirmační) analýzu do Státního veterinárního ústavu v Praze. Výsledky budou v pondělí. Do doby obdržení konečného výsledku jsou tyto potraviny pod veterinární kontrolou a nesmí být uváděny do oběhu (760 kg kuliček a 360 kg předsmažených burgrů).
Toto zjištění dalších dvou problematických výrobků Státní veterinární správa v případě definitivního pozitivního výsledku přítomnosti koňského masa zašle pro vložení do systému rychlého varování RASFF, aby bylo k dispozici ostatním členským zemím EU.
Kromě těchto dvou zjištění byla také potvrzena přítomnost koňské DNA v lasagních Bolognese od lucemburského výrobce, jak již naše laboratoře prokázaly ve vzorcích odebraných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR