Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kombinace probiotických bakterií je účinnější než jednotlivé kmeny do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Kombinace probiotických bakterií je účinnější než jednotlivé kmeny

Vydáno: 4.5.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Kombinace různých kmenů probiotických bakterií snižuje schopnost potenciálních patogenních bakterií kolonizovat střevní trakt mnohem více než jednotlivé kmeny samostatně.
Studie prováděná pracovníky Functional Foods Forum, University v Turku ve spolupráci s finskou Abo Akademi University konstatovala, že kombinace různých kmenů probiotických bakterií snižuje schopnost potenciálních patogenních bakterií kolonizovat střevní trakt mnohem více než jednotlivé kmeny samostatně. Výzkum, publikovaný v časopisu Food Research International (June 2007, Volume 40, Issue 5, Pages 629-636, "In vitro analysis of probiotic strain combinations to inhibit pathogen adhesion to human intestinal mucus") se zabýval účinky nekomerčních probiotických kmenů na snižování adheze a kolonizace patogenních bakterií, které by mohly negativně působit na zdraví střevního traktu. Výsledky mj. ukázaly, že stupeň inhibice a profily osídlení střev bakteriemi jsou značně rozdílné, což naznačuje, že mechanismus obou procesů je rozdílný. Probiotické výrobky, obsahující přátelské bakterie jsou v současné době u spotřebitelů v řadě evropských zemí pro svoje údajné příznivé účinky na zdraví střev a imunitní systém velmi oblíbeny. Prospěšnost probiotických bakterií pro zdraví střev tkví v tom, že tyto bakterie ulpívají na střevních stěnách a inhibují tak schopnost patogenních bakterií usazovat se na stěnách a osidlovat střeva, čímž se snižuje možnost infekce. Výzkumníci hodnotili schopnost čtyř komerčních probiotických kmenů (Lactobacillus rhamnosus GG, L. rhamnosus LC705, B. breve 99 a Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii JS) a to buď samostatně, nebo v různých kombinacích, vytěsnit a bojovat s vybranými patogeny (Bacteroides vulgatus DSM 1447, Clostridium histolyticum DSM 627, Clostridium difficile DSM 1296, Escherichia coli K2, Listeria monocytogenes ATCC 15313, Salmonella enterica sérovar Typhimurium ATCC 12028, Staphylococcus aureus DSM 20231). Veškerá probiotika byla dodána finskou společností Valio. Výsledky ukázaly, že všechny kombinace různých testovaných probiotik inhibovaly v porovnání s jednotlivými probiotiky patogenní infekce o více než 40 % a byly označeny za vhodné pro použití jako nové kombinace ve fermentovaných mléčných výrobcích. Nicméně je zapotřebí potvrdit zjištěné potenciální účinky ještě dříve než budou tyto kombinace testovány v klinických intervenčních studiích. 
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=76051-valio-probiotics-gut-health 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018