Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Koenzym Q10: lze s názvy doplňků manipulovat? do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Koenzym Q10: lze s názvy doplňků manipulovat?

Vydáno: 20.2.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Obchodní název doplňků stravy občas nerespektuje ani názvosloví, ani tradici, ale ani původ.

Existuje celá řada možností, jak označovat chemické organické sloučeniny, kterých zatím existuje okolo 30 000. Jednou z možností je název, který látce dal objevitel, aniž by v okamžiku objevu přesně znal chemickou strukturu. V případě koenzymu Q10 to byl Američan Frederick Crane, který koenzym Q10 objevil už v r. 1957 a jeho molekulu nazval ubiquinon (ubi – všudypřítomný, protože ho nacházel ve všech živých tkáních, quinon – protože se jeho chemická struktura podobala struktuře sloučenin, v organické chemii označovaným jako chinony, pro něž se vžila zkratka Q jako chinonové jádro).
Později vznikl zkrácený název „koenzym Q10“, který mj. znamenal, že se jedná o látku, která je součástí základních enzymových systémů lidského těla (ko-enzym, tj. spolupracující enzym), na jejímž chinonovém jádře Q je navázáno 10 jednotek, nazvaných prenyly. Za objasnění struktury a významu koenzymu Q10 při uvolňování energie v buněčných mitochondriích byla v r. 1978 udělena Nobelova cena Angličanovi Peteru Mitchellovi. Jedná se o sloučeninu dostatečně prozkoumanou, známou (jednou za dva roky se k této problematice koná světová konference), tedy a názvoslovně jednoznačnou, v odborném i laickém světě nejčastěji označovanou jako „koenzym Q10“, jen zřídkakdy jako ubichinon. Systematický vzorec koenzymu Q10 dle klasifikace IUPAC - Mezinárodní unie pro čistou a užitou chemii - je 2,3-dimethoxy-5-methyl-6-dekaprenyl-1,4-benzochinon.










Je zarážející, že se na našem trhu s doplňky stravy, objeví čas od času výrobky, jejichž obchodní název nerespektuje ani názvosloví, ani tradici, ale ani původ. V případě koenzymu Q10 se nedávno objevil výrobek s komerčním názvem „Coenzyme Q20!“ a pod tímto názvem byl zaregistrován doplněk stravy s obsahem koenzymu Q10, ale i n-3 nenasycených mastných kyselin (EPA a DHA) a jedné z forem vitaminu E (D-alfa-tokoferol-acetátu). Takto dochází k účelovému (komerčnímu) deformování původních a vžitých názvů potravních doplňků, tj. např. Q10 je změněn na Q20 apod.. Tímto způsobem lze vlastně mást konečného spotřebitele a vnutit mu, že neexistující koenzym Q20 je např. účinnější než běžný koenzym Q10.

Výživa a potraviny, 63, 2008, č.6, s.159

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021