Bezpečnost potravin

Kde „čisté“ nestačí

Vydáno: 17. 6. 2011
Autor: Ing. Dana Nehasilová

Nanovýzkum musí probíhat ve speciálních „čistých“ místnostech, kde je filtrován vzduch a udržována konstantní teplota a vlhkost vzduchu.

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Pisanova/reinraum_l_1.jpg]Curych (ETH – Švýcarský federální technologický institut) – Nanotechnologie pracuje v rozsahu milióntin milimetrů. Ale vzduch, který nás obklopuje je prostoupen mnoha částicemi. Experimentální nanovýzkum, který musí poskytnout dostatečnou ochranu vzorkům, se proto musí odehrávat ve speciálních „čistých“ místnostech, ve kterých je počet částic redukován na minimum.
Černo-žlutá čára na podlaze vymezuje důležitou hranici, za kterou je nutné nevyměnit běžnou obuv za speciální přezůvky. V šatně se odkládají kabáty a tašky. Zaměstnanci si přes oblečení musí navléknout overal s kapucou. V žádném případě se nesmí rukávy dotknout země, protože tato část oděvu přichází do těsného kontaktu se vzorky. Kapuce, rukávy i nohavice jsou zakončeny uzávěrem na gumu, aby co nejlépe držely. Kapuce zakrývá i uši, nezakrytý zůstává pouze obličej. V celém komplexu čistých prostor je kontinuálně filtrován vzduch, což zajišťuje nízký počet částic. Teplota a vlhkost se v místnostech udržují na konstantní hodnotě, což prakticky zabraňuje tvorbě potu.
Přístup do těchto prostor je vyhrazen pouze pro oprávněné výzkumné pracovníky. Všechny chemické látky, které se v těchto prostorách budou používat, musí projít schvalovacím procesem. Očistou musí projít dokonce i poznámkové papíry a psací potřeby. Povinností je nošení rukavic. Jejich navlékání, aniž by došlo ke kontaminaci konečků prstů, je pro laiky velmi náročné.
Správné počínání v těchto čistých prostorách vyžaduje speciální trénink, jehož součástí je seznámení s řadou bezpečnostních pokynů včetně protipožárního kurzu a základů likvidace chemických látek. Nejdůležitějším předpokladem práce v takto specifických podmínkách je disciplína. Kdo se přiblíží prsty k nosu, musí si ihned vzít nový pár rukavic. A každý, kdo by zůstal v těchto prostorách i po skončení oficiální pracovní doby je sledován prostřednictvím tzv. Dead Person’s Monitoring System, který vyvolá v případě 30 sekund dlouhé nečinnosti automaticky alarm.