Bezpečnost potravin

Káva brzdí kariogenní bakterie

Vydáno: 10. 11. 2009
Autor:

Druh kávy, stupeň pražení a dekafeinace ovlivňují antibakteriální aktivitu kávy vůči Streptococcus mutans.

Kávě je připisován antibakteriální účinek  proti Streptococcus mutans, což je kariogenní bakterie. Studie provedená na univerzitě v Rio de Janeiro zkoumala účinek kávových výluhlů a Coffea arabica a Coffea canephora (robusta) včetně vlivu míry pražení a různého obsahu kofeinu. Byly zjišťovány koncentrace, při nichž se růst bakterií zastaví (minimum inhibitory concentrations). Bakteriostatický účinek vykazovala kyselina 5-kofeoylchinová, trigonelin,. a kyseliny kávová při koncentraci 0,8 mg/ml. Světlejší extrakty z méně pražené kávy působí proti bakteriím silněji než z více pražené kávy. Baktericidně účinná je zřejmě kombinace kyseliny chlorogenové, trigonelinu a kofeinu, které se však při dekofeinování odstraňují.


Dtsch.
Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 10, s. 618