Bezpečnost potravin

Káva ani čaj riziko rakoviny prsu nezvyšují

Vydáno: 4. 6. 2008
Autor:

Rozsáhlá americká studie prokázala, že mezi pitím kávy (s, resp. bez kofeinu) nebo čaje a rizikem vzniku rakoviny prsu neexistuje v zásadě žádná spojitost.

Podle zjištění pracovníků University of Harvard School of Public Health in Boston, Massachusetts, jsou káva a čaj, pokud se pijí v umírněném množství, pozoruhodně bezpečné nápoje. Závěry vycházejí z rozsáhlé studie probíhající více než 22 let, která neprokázala žádnou spojitost mezi pitím kávy (s, resp. bez kofeinu) nebo čaje a rizikem vzniku rakoviny prsu. Studie Nurses’ Health Studies byla oficiálně zahájena v roce 1976 a zúčastnilo se jí 86 000 žen ve věku 30 55 let (na začátku studie). Spotřeba kávy, čaje a kofeinu byla hodnocena v letech 1980, 1984, 1986, 1990, 1994, 1998 a potom průběžně až do roku 2002. Během této doby bylo dokumentováno 5 272 případů invazivní rakoviny prsu na 1 715 230 osoboroků. Při zohlednění dalších rizikových faktorů pro rakovinu prsu (věk, kouření, tělesná hmotnost, fyzická aktivita, alkoholismus, rodinná anamnéza, menopauzální stav, počet dětí a hormonální terapie) bylo konstatováno, že u žen, které pily čtyři i více šálků kávy denně v porovnání s těmi, které pily méně než jeden šálek denně neexistuje žádné zvýšené riziko rakoviny prsu. Významně zvýšené riziko rakoviny prsu nebylo zjištěno ani u žen, které pily čaj nebo dekofeinovanou kávu. Speciálně u postmenopauzálních žen bylo pozorováno mírné redukování rizika rakoviny prsu spojené s nejvyšší konzumací kávy v porovnání s nejnižším příjmem. Studie byla publikována v časopisu International Journal of Cancer (2008, 122 (9): 2071– 2076).