Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Káva a čaj snižují riziko rakoviny dělohy do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Káva a čaj snižují riziko rakoviny dělohy

Vydáno: 5.8.2009
Tisk článku
U žen, které pijí denně několik šálků kávy a čaje je podle  výsledků studie publikované v Journal of Cancer nižší riziko rakoviny dělohy.
 K rizikovým faktorům rakoviny dělohy patří vedle vyššího věku a obezity především faktory, jejichž důsledkem je větší množství estrogenu, jako pozdní menopauza a estrogenní terapie po menopauze. Úloha stravy v tom je jen málo objasněná.
V nejnovější studii výzkumníci zjistili, že z téměř 1 100 sledovaných žen bylo u těch, které pily kávu a čaj, nižší riziko rakoviny dělohy. Ženy, které pijí více než 4 šálky denně je pravděpodobnost rakoviny dělohy poloviční proti těm, které kávu a čaj nepijí. U žen, které pijí aspoň 2 šálky čaje denně je riziko sníženo o 44 %. Při nižších množstvích konzumované kávy či čaje byly výsledky méně signifikantní.
Jednou z možností, proč má podle výzkumníků z Roswell Park Cancer Institute (Buffalo, New York) káva a čaj takový účinek je vliv kofeinu. Při konzumaci bezkofeinové kávy nebyl účinek zřejmý. Ukazuje se, že kofein indukuje určité enzymy, které pomáhají neutralizovat látky schopné v těle vyvolávat rakovinu.
Vedle kofeinu však přichází v úvahu i řada dalších látek – především flavonoidů, katechinů a izoflavonů, které pomáhají při obraně buněk proti změnám vedoucím k bujení. Vysvětlení mechanismu účinku vyžaduje další výzkumy. Jedním momentem zpochybňujícím výsledky studie je , že nižší riziko může zčásti souviset i s nižší hmotností žen, které pijí kávu a čaj.

Reuters
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021