Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Katalog výzkumných projektů 6. rámcového programu EU (2002–2006) do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Katalog výzkumných projektů 6. rámcového programu EU (2002–2006)

Vydáno: 21.11.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Katalog obsahuje informace o 181 výzkumných projektech řešených v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin”.
Evropská komise publikovala katalog všech projektů financovaných v 6. rámcovém programu EU v prioritě 5: “kvalita a bezpečnost potravin” (viz příloha).
V letech 2002–2006 získalo finanční podporu celkem 181 projektů a to v celkové výši 751 milionů EUR. Mezi podporovanými projekty byly ty projekty, které pokračovaly v řešení výzkumných témat z 5. rámcového programu V&V. Novými oblastmi výzkumu pak byly:
– celý potravinový řetězec,
– epidemiologie onemocnění souvisejících s potravinami a alergie,
– dopad potravin na zdraví,
– postupy dosledování v celém produkčním řetězci,
– metody analýzy, detekce a kontrola,
– bezpečnější a pro životní prostředí příznivější výrobní metody a technologie,
– vliv živočišných krmiv na zdraví,
– zdravotní rizika z životního prostředí.
 
V předmluvě uvedené publikace píše komisař pro vědu a výzkum Janez Potocnik, že v době, kdy Komise zahájila přípravu 6. rámcového programu, obyvatelé EU se ve zvýšené míře začali zajímat o problematiku pesticidů v ovoci, obsahu výživových faktorů ve stravě, bovinních růstových hormonů v mléce, nemoci šílených krav, alergií a obezity.
Podle Potocnika byla tématická priorita 6. rámcového programu zaměřená na bezpečnost a kvalitu potravin úspěšná a “efektivně podporovaný výzkum vedl k vytvoření ekologicky příznivějšího výrobního a distribučního řetězce schopného dodávat spotřebitelům bezpečnější, zdravější a rozmanitější potraviny”.
 
Příloha: Food Quality and Safety in Europe (pdf, 10,4 MB, 203 stran)
 
CORDIS
 
Pozn.: Na adrese uvedené zde si lze objednat tištěnou verzi této publikace.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021