Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Karotenoidy a tokoferoly v olejích z jader ovoce do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Karotenoidy a tokoferoly v olejích z jader ovoce

Vydáno: 17.6.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Byl zkoumán celkový obsah a profil tokoferolů a karotenoidů v jádrech jablek, kdoulí a šípků a zdá se, že stojí za to z nich tyto složky cenné pro lidskou výživu získávat.

Jádra jablek, kdoulí a šípků (čeleď Rosacea – růžovité), která patří při zpracování těchto plodů mezi odpad, obsahují z výživově-fyziologického hlediska hodnotné oleje. Ty obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, především linolové a olejové, což je ovšem činí náchylnými ke žluknutí. Významnými minoritními složkami jsou dále tokoferoly a karotenoidy, které se vyznačují antioxidačními vlastnostmi, a tak zlepšují oxidační stabilitu olejů. Otázkou je, zda se vyplatí tyto oleje získávat a využívat ke kulinárním a kosmetickým účelům.

Výzkumníci z univerzity v Hohenheimu (Německo) zkoumali profily a množství tokoferolů a karotenoidů  v jádrech uvedených druhů plodů a zjistili velké rozdíly mezi druhy i odrůdami. Výrazně se složením liší např. od slunečnicového oleje, takže případné falšování tímto olejem by bylo prokazatelné.
Tokoferoly v olejích z jader plodů růžovitých rostlin: celkový obsah a typy (mg/kg oleje)

Plody

Celkem

α

β

γ

δ

Royal Gala (stolní jablko)

833

291

380

79

83

Bohnapfel (jablko na cidr)

1066

437

569

25

34

Kdoule IV

720

667

23

28

2

Šípky

1100

173

*

895

31

Slunečnice

424

373

39

7

4

*nedetekovatelné

Karotenoidy v olejích z jader plodů růžovitých rostlin: celkový obsah a typy

Plody

Celkem

Převažující izomery

Royal Gala (stolní jablko)

5,2

9-cis-violaxanthin

all-trans-violaxanthin

Bohnapfel (jablko na cidr)

15,8

9-cis-violaxanthin

all-trans-violaxanthin

Kdoule IV

2,7

all-trans-zeaxanthin

all-trans-lutein

Šípky

1,1

all-trans-lutein

all-trans-zeaxanthin

Slunečnice

39,2

all-trans-β-karoten

all-trans-lutein

Celkový obsah tokoferolů, ale i karotenoidů je tak vysoký, že stojí za to tyto složky cenné pro lidskou výživu získávat.

 

Dtsch. Lebensm. Rdsch., 109, 2013, č. 3, s. 173-175
Objednávka kopie článku

 

 

 

 

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018