Bezpečnost potravin

Kapr ve vaně, to je anachronismus

Vydáno: 12. 12. 2008
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 11.12.2008.

Přechovávat živého kapra před Štědrým dnem doma, to bylo v době, kdy nebyly lednice, jedinou možností, jak ho mít včas a uchovat ho „čerstvého“. Někde v kádi nebo neckách v nevytápěné místnosti, kde byla voda pochopitelně studená, a ne moc světla, to kapra nijak extra netrýznilo.
 
Zcela jiné pocity by kapr zažíval v bílé vaně v chlórované teplé vodě. Nicméně se zdá, že případů takovéhoto způsobu „užívání si“ předvánoční atmosféry ubývá, a to i díky osvětové práci Státní veterinární správy ČR. Veřejnost již dobře ví, že živý kapr by při přenosu domů zažil hned několik teplotních šoků, ve vaně další, nemluvě o absolutně nefyziologickém prostředí a o lovení do kýblu kvůli koupání a následném vypouštění zpět … A takovéto počínání představovat dětem jako předvánoční zvyk? Nemluvě pak o zpravidla neodborném zabíjení kapra na kuchyňské lince, které bylo v minulosti mnohokrát „využito“ jako komický prvek v řadě českých komedií…
 
V tomto světle je přinejmenším smutné vyjádření odborníka v Pelhřimovském deníku. Cituji: „Rybě nemůže ublížit, když ji pár dní necháte plavat ve vaně. Pro děti je to atrakce a dospělí si dovedou vychutnat, jak živá ryba doma dokresluje kouzlo Vánoc. Je to tradice, na kterou by se nemělo zapomínat.“ Podle skutečných odborníků, etologů i podle Státní veterinární správy ČR, je záhodné na takovouto pseudotradici ZAPOMENOUT!
 
Mělo by se spíše myslet na to, že kapr je určen na vánoční stůl, není to hračka, a proto je nejlepší si jej nechat usmrtit odborníkem, a nekupovat živého.
Pěkné a ke zvířatům, tj. i k rybám, ohleduplné Vánoce!
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR